Public Hye: Triumf, un font pentru București

Public Hye este demersul nostru de a face curățenie vizuală în spațiul public din capitală. Identitatea unui oraș înseamnă mai mult decât un logo. Ea se manifestă prin experiența pe care cetățeanul-user o are cu instituțiile și serviciile publice, transportul local, signaletica și orientarea urbană sau evenimentele reprezentative ale orașului. Capitole la care stăm prost și fix încă un logo ne lipsea.

Vom prezenta propunerile într-o serie de episoade:

  1. Typography
  2. Stema orașului
  3. Spațiul urban
  4. Vehicule
  5. Proces
 
Arcul de Triumf, 1956. Foto: Peter Richard/deutschefotothek.de

Arcul de Triumf, 1956. Foto: Peter Richard/deutschefotothek.de

Căutăm un display font care să prindă spiritul eclectic al orașului. Ce tip de literă e reprezentativ pentru București? Un font contemporan sau unul din trecut? Un "arhaic românesc", un Art Deco de pe o vilă modernistă de la Șosea? 

Arcul de Triumf e construit în perioada interbelică, anii de glorie ai Bucureștiului, o perioadă similară cu cea de azi, cu o economie activă, o cultură vie și mult optimism. Stilul monumental și puternic al inscripțiilor ar putea fi un bun punct de plecare pentru comunicarea publică de acum.

Am făcut fotografii cu rezoluție mare ale inscripțiilor pentru a putea observa detaliile. Nu ne-am propus un revival - am modernizat formele câtorva dintre glifele prea vintage și am completat setul cu literele și cifrele care nu apar pe arc, extrapolând estetica celor existente. I-am dat și un nume: Triumf.

Inscripțiile folosesc interpunctul în formă de diamantAm pornit de la acest element stilistic pentru a dezvolta diacriticele.

 

Așa cum Gill Sans înseamnă Londra, Triumf ar putea fi sinonim cu București. E ownable.

 

Triumf este demn, ceea ce îl face potrivit pentru instituții și servicii publice. Ar face o pereche bună cu un sans serif contemporan pentru un echilibru între tradiție și modernitate.

Triumf este economic, ușor condensat, cu spații înguste între litere. Are proporțiile potrivite pentru utilizarea în semnalizarea urbană, unde spațiul trebuie folosit eficient.

Ar putea fi de folos și altor tipuri de ambasadori ai orașului: festivaluri, evenimente, servicii și inițiative locale.

Epic!

Epic!

 

Atât despre font! Public Hye continuă în episodul următor: Stema orașului și primăria.